Ezt jelenti a Zero Waste

A zero waste kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék, ami nyilván egy másik extrém, a mostani szeméthelyzet ellentéte. Egy olyan logikai megközelítést hirdet, amely az újrahasznosításnál is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. Ennek az az alapja, hogy a termékeket eredetileg is örök életűnek, azaz újrafelhasználhatónak gyártják. A zero waste mozgalom célja tahát az, hogy a hulladéktermelés helyett újrahasznosítható termékeket használjunk, szemben az egyszerhasználatos cuccokal, ami kb a jelenlegi műanyagtermelés 40%-át teszi ki.

Hogyan jutottunk idáig?

A nagy helyet az, hogy a környezetszennyezés régebben létezik, mint a civilizáció: nagyjából azóta, amióta első őseink megjelentek a földön. Amióta ember van a Földön, azóta termel az emberi tevékenység fizikai és kémiai hulladékot, amely megváltoztatja a levegő, a talaj és a természetes vizek eredeti összetételét. A középkorban a szemetet sokszor kihajították az ablakon az utcára vagy a vároldalra. Ennek következtében persze rengeteg patkány bukkant fel ezeken a helyeken, aminek eredménye a rendszeres járványok elterjedése lett (pestis, kolera). Mikor felismerték a szemét és a járványok közti összefüggéseket, akkor kezdtek a szemét elszállítására magánvállalkozások alakulni.

Az urbanizáció korai szakaszában a város vezetői különböző rendszabályokat alkottak, mellyel igyekeztek szabályozni az utcák és az ivóvizek szennyezésének mértékét. Az iparosodással, a technika fejlődésével új anyagok terjedtek el, amelyek megváltoztatták a hulladékok összetételét és a hulladéktermelés ütemét is. Az ipari fejlődés következtében a városok népessége viszont egyre nőtt.  Egyre égetőbb feladatként jelentkezett az utcák, terek, ipari műhelyek és gyárak hulladékainak elhelyezése.  A szaporodó és az egyre gyakoribb panaszok mellett a városok tisztántartásának átgondoltabb és szervezettebb megszervezésének nagy szerepe volt.

Mi történik jelenleg a szeméttel, miután elviszi a kukásautó?

Jelenleg Magyarországon évente több, mint 2 milliárd tonna lakossági hulladék termelődik és a becslések szerint 2050-re ez a szám 3,4 milliárd tonnára nő. Ami viszont még megdöbbentőbb, hogy csak a hulladék kb. 10%-át gyűjtjük szelektíven és ennek is csak egy része hasznosítható újra. A szemét legnagyobb része (90%), amit a zöld vagy szürke kukákban gyűjtünk megy egyenesen a szemétégetőbe vagy a szemétlerakóba. Az égetőkben a hulladék kb. 60%-át alakítják át hő-, illetve villamosenergiává. A fennmaradó kb. 40% a szemétlerakókba kerül és az ebből felszabaduló metángázból villamosenergiát nyernek ki, ám ez még mindig hulladéknak minősül. A szelektíven gyűjtött szemét kb. 30%-a zöldhulladék, amit komposztálnak, így virágföld és egyéb hasznos anyag lesz belőle és visszakerül a körforgásba. A műanyag, papír, fém és üveghulladék mintegy 70-80%-át tudják hasznosítani. Ezekből készülnek pl. PET-palackok, ruhák, nyomtatópapírok, gépalkatrészek, italosüvegek, elektronikai berendezések burkolatai stb.

Miben segít a Zero Waste mozgalom?

Fontos leszögezni, hogy a Zero Waste mozgalom nem megoldásokat próbál találni a hulladékgazdálkodásra, hanem az újrahasznosított és újrafelhasználható termékek gyártását és használatát hirdeti. Minden, ami egyszeri felhasználásra készül, szembe megy ezzel az elmélettel. A végső cél az, hogy kevesebb szemét kerüljön a hulladéklerakókba, hulladékégetőkbe vagy az óceánba.

A Zero Waste öt alapelvének követésével jelentősen csökkentheted a háztartási hulladék felhalmozódását:

  • Elutasítás (Refuse)
  • A fogyasztás csökkentése (Reduce)
  • Újrafelhasználhatóság (Reuse)
  • Újrahasznosítás (Recycle)
  • Komposztálás (Rot)

Elutasítás – Utasítsd vissza, amire nincs szükséged. Szívószál, műanyag szatyor, ruha, cipő és bármi más, amire nincs feltétlenül szükséged.

Csökkentsd a fogyasztást – tarts leltárt a dolgaidból, nézd meg, mit hányszor használsz egy héten, hónapban vagy évben. Add tovább, amit már nem használsz és csak azt vedd meg újra, amire elengedhetetlenül szökséged van.

Használd fel újra – legyél kreatív és használd fel újra akár az egyszerhasználatos dolgokat is. A műanyag doboznak könnyen találhatsz tároló funkciót, vagy éppen a lekvárosüveget is használhatod gabonefélék tárolására.

Hasznosítsd újra – a termék élete végén, győződj meg róla, hogy melyik kukába kell azt dobni. Amennyiben a termék/csomagolás újrafelhasználható, mindenképpen hasznosítsd újra. A jelenleg kidobott termékek 60%-a rossz kukába kerül és újrahasznosítás helyett környezetszennyezővé válik.

Komposztálj – az organikus hulladék, mint gyümölcshéj és zöldségmaradvány nagy része komposztálható.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s