A legegyszerűbb trükkök az élelmiszerpazarlás csökkentésére

Európa egyes országaiban a megvásárolt élelmiszer egyharmada a kukában köt ki, pedig nagy része fogyasztható lenne. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék termelődik, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten.

Fontos tudni, hogy amikor kidobunk egy ételt, vagy ételmaradékot, akkor nem csak élelmiszert pazarolunk, hanem az élelmiszer előállításához felhasznált erőforrásokat is, amelyeket az élelmiszerek termesztése, aratása, csomagolása, szállítása, raktározása és főzése során vettek igénybe.

Hogyan csökkentsd az élelmiszer-hulladékot

Nekem kezdetben az volt a legnagyobb problémám, hogy rengeteg élelmiszert dobtam heti rendszerességgel a kukába, ami egy idő után már nagyon idegesített és mindenképpen változtatni szerettem volna rajta. Először is elkezdtem figyelni arra, hogy mennyi és milyen élelem végzi a kukában. Tudatosan próbáltam válaszokat találni arra, hogy mi az oka annak, hogy kidobom az adott ételt? Túl sokat főztem egyszerre – vagy egyáltalán nem főztem, pedig terveztem? Túl sokat vásároltam és nem fogyott el?

Én magam sosem csomagoltam ebédet magamnak az irodába, mindig kimegyek ebédszünetben venni valamit. Esténként pedig sokszor beszippant minket a londoni őrület és ilyenkor a vacsora elkészítését is másra bízzuk. Ez viszont iszonyatosan költséges és hosszú távon nem fenntartható. Így elkezdtem kísérletezgetni az alábbi egyszerű trükkökkel, amivel már most rengeteg energiát, időt és pénzt spórolok, valamint a környezetemnek is jót teszek velük.

Mielőtt elindulsz vásárolni….

  • Nézd át hűtődet, kamrádat, fagyasztódat. Használd föl azt, amit találsz, különösen hamarosan lejáró, régóta ott levő dolgokat.
  • A hűtőben vagy fagyasztóban tárolt ételekkel kapcsolatban legyünk körültekintőek. Úgy tervezzük meg a felhasználásukat, hogy arra még a lejárati időn belül sor kerüljön. 
  • Gondold át, mit akarsz főzni, mit ennél a következő héten és írj listát a hozzávalókról – erre koncentrálj, ne csábulj el!
  • Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van. Különösen igaz ez a romlandó ételekre.
  • Egyél! Éhesen hajlamosak vagyunk többet vásárolni.

Ha túl sokat vásároltál…

  • Ajándékozd el a felesleget. Örömet szerzel vele!
  • Tedd el! Érdemes például nagyobb adagokat főzni, és a többletet kisebb porciókra osztva eltenni akár csak a következő napokra, akár lefagyasztva hosszabb távra.

Mit csinálj a maradékkal?

  • Gyűjts recepteket, amikkel új dolgok készíthetőek belőlük.
  • Legyél kreatív és használd fel őket új formában. A vasárnapi sült csirkéből például remek szendvics készíthető salátával, majonézzel, uborkával, friss fehér vagy barna kenyérben.
  • Korábban az emberek jobban spóroltak, sok takarékossági trükköt tanulhatsz idősebb rokonaidtól és ismerőseidtől. A nagyszülők a legjobbak, bármi ház körüli probléma megoldására.

Legjobb esetben már gyerekkorban megtanuljuk, hogy a pazarlás egyben környezetszennyezés is. Úgy érzem, ahogy öregszünk, időről időre emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy egy kis odafigyeléssel, kísérletezgetéssel, tervezéssel rengeteget tehetünk a környezetünkért, amivel nem utolsó sorban időt, energiát és pénzt is spórolunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s