12 trükk, amivel te is Tudatos Vásárló leszel

Egy éve kezdtem el használnia Moneybox nevű applikációt, ami malacperselyként összegyűjti az “aprót” minden vásárlásom után. Az applikáció hozzácsatlakozik a bankszámlámhoz és minden vásárlásomat felkerekíti a következő egész számra. Tehát, ha elköltöttem £1.50-ot kávéra, azt felkerekíti £2-ra és a kerekítés értékét, £0.50-t elkülönít nekem egy virtuális malacperselybe. Ezt heti rendszerességgel levonja a számlámról és befekteti a pénzt, hogy kamatozzon. Az applikációnak van egy olyan remek funkciója is, hogy megmutatja, mire mennyit költöttem az adott hónapban. Három szívrohamat kaptam egyszerre, amikor az első hónapban megláttam: nagyjából 36.000 forintnak megfelelő összeget költöttem a reggeli kávémra. (#idióta) Ekkor indult el bennem valami, ami lassacskán kinövi magát egy életformává – hogyan legyek tudatos és megfontolt a mindennapi tevékenységeim során, amivel időt és pénzt is spórolok? Ezért született ez a blog is.

Elrettentő tények a vásárlásról

 • A bevásárlások során vett termékek mintegy 40%-a impulzusvásárlás, azaz előre nem tervezett vásárlás eredménye. A kisebb, hétköznapi vásárlások során beszerzett minden második tárgy ilyen.
 • Az éves banki áruhitel-kihelyezés 30-40%-a az év végéhez, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik. Ez is jól mutatja, hogy az áruhiteleket sokszor nem a valós szükségleteink kielégítése miatt vesszük föl, csak jól bedőlünk a bőséges árukínálatnak és a „kihagyhatatlan” hitelajánlatoknak.
 • A háztartási hitelek GDP-hez viszonyított aránya jelenleg közel 40 százalék.
 • A napi fogyasztási cikkek több mint felét diszkontokban, hiper- és szupermarketekben vásároljuk meg.
 • A magyar háztartásokra jutó eladósodottság mértéke – a rendelkezésre álló jövedelem és a hitelek utáni tőketörlesztés (az ún. adósságszolgálati teher) aránya – 10%-os. Azaz durván minden száz forintunkból 10-et hiteltörlesztésre fordítunk, nem számítva persze az ilyen-olyan járulékos (pl. kezelési) költségeket.
 • A magyar vásárlók mindössze 29%-a figyel oda a tájékoztató szövegre vagy címkére, amikor első alkalommal vesz meg valamit.

Ki a Tudatos Vásárló?

A tudatos vásárló az, aki nem hagyja, hogy átverjék. Tisztában van fogyasztói jogaival és él is velük. Aki tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és a legjobb ajánlatot választja ki.

Ami viszont szintén fontos, hogy etikailag és környezetileg is tudatosak legyünk. Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy saját magunkon túl másokra is tekintettel vagyunk. Ezek a mások lehetnek ma élő emberek, vagy a jövőben megszületendő gyermekeink, unokáink, vagy nem emberi létezők: állatok, növények, sőt, ökológiai rendszerek. A 20. századi tudatos vásárló tehát olyan fogyasztói döntéseket hoz, amelyekkel nem csak mi járunk jól, hanem a világ is. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek: hitünket az igazságosságban, a méltányosságban, az ökológiai felelősségben.

Kövesd ezt a 12 trükköt és te is Tudatos Vásárló leszel

 1. A pénzeddel szavazol: A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
 2. A szemét a legdrágább: A szemét értelmetlen pénzkidobás neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.
 3. Cetli: Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz ‘polctrükkökre’.
 4. Helyben: A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket.
 5. Mennyi műanyagot viszel haza?: Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.
 6. Keresd az eredetit!: Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.
 7. Olvasd el a címkéket: Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.
 8. Erőszakmentes szépség: Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.
 9. Tartós használat: Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.
 10. Frisset: Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.
 11. Helyi termékeket vegyél: Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.
 12. Nem mindegy: Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.

Bármilyen mértékben kezdesz is el figyelni arra, hogy miből mennyit és hogyan vásárolsz, nagyon hamar látni fogod az eredményt. Az érzés, amikor több pénzt spórolsz egy hónapban az által, hogy okosan vásároltál pedig egyszerűen felbecsülhetetlen.

Egy gondolat “12 trükk, amivel te is Tudatos Vásárló leszel” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s