Samantha, Szex és New York és a rizshéjból készült kávéspohár

A 2008-as Szex és New York film éjszakai premierje óta arról álmodozom, hogy egyszer az asszisztensem a kezembe nyomja a reggeli Starbucks-ot az irodám ajtaja előtt, mint ahogy a filmben Samantha asszisztense is tette. Ezt a jelenetet olyan sokszor elképzeltem már, hogy egy egész kukásautó megtelt a képzeletbeli papírpoharakkal.

Egészen múlt hét hétfőig meg voltam győződve arról, hogy a papírpohár újrahasznosítható. Mert papír. Daaaa. És ha nem lenne az, nem lenne belőle ennyi (annyira naív…). Saját magamon voltam a legjobban felháborodva, amit aztán a barátomnak is elmeséltem. Ő ekkor váltig állította, hogy nincs igazam és a papírpohár igenis újrahasznosítható (mert papír). Dacomban még Amazon Alexát is megkérdeztem, másnap pedig természetesen az embereket az irodám melletti Starbucksban. Azt mondták, a papírpohár “dehogy” újrahasznosítható, viszont a pohár műanyag verziója igen. Ekkor már csak néztem magam elé és azt gondoltam, velem van a gond.

De akkor szögezzük le: a legtöbb papírtermékkel ellentétben a papírpoharak nem újrahasznosíthatóak. Általában polietilén membránnal vannak bélelve, hogy víz- és hőállóak legyenek és ez pont azt jelenti, hogy nem újrahasznosíthatók vagy biológiailag lebonthatók, így legtöbbjük a szemétlerakóban végzi.

Ezen felbuzdulva rátaláltam erre a kis csodára. A Rice Husk Reusable Coffe Cup egy pohár, ami teljes egészében rizshéjból készül, így 100%-osan lebomlik. A rizshéj a rizs növény kb 20% -át teszi ki és betakarítás után hulladéknak tekinthető. Emiatt jelentős mennyiséget el is égetnek, ami aztán mérgező szén-monoxidot és nitrogén-dioxidot bocsát ki égetés közben. A rizshéj felhasználásával csökkentik tehát a növényi hulladékot, ami mérgezi a levegőt és egy olyan szuper terméket állítanak elő vele, ami eszméletlenül hasznos, viszont élete végen teljesen lebomlik és visszamegy a természetbe.

A bambuszpoharak legalább 20% műanyagot tartalmaz, így a mi kis rizsbögrénk fenékbe rúgja még a legkörnyezettudatosabb csészét is! A tető és a sleeve (jelentkezzen, aki tudja ennek a magyar megfelelőjét) pedig szilikonból készül, ami később újrahasznosítható.

Ma reggel véget ért egy korszak. Én imádom a reggeli kávézás kultúráját. Imádom a frissen főzött káve illatát és a kávézók reggeli hangulatát. A londoni életmódomhoz már hozzánőtt az, hogy kávéval a kezemben ugrok fel a metróra. Ha nem otthon készítem el a kávét és viszem magammal, az új poharammal most a legtöbb kávézóban 10% kedvezményt is kapok. És minden nap eggyel kevesebb pohár megy a szemétlerakóba, ami éves szinten cirka 240 papírpohár…

Ha neked is van Keep Cup-od, kommentelj, küldj képet és használd az #eggyelkevesebb hashtaget.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s