Heti listával a tudatos vásárlásért

Emelje fel a kezét, akinek már csúszott ki bevásárlás a kezéből!

Van, aki most megveregeti a vállát, hiszen ezt teljesen kézbentartja. Van, aki pedig rosszul érzi magát, hiszen pontosan tudja, hogy megesett már, hogy túl sok mindent vásárolt, amit nem sikerült időben elfogyasztani.

Mi egy kéttagú család vagyunk, akik a kezdetek kezdetén bizony érzésre vásároltak. Tudtuk, mit szeretünk, mi kell a mindennapokban s bár heti bevásárlásnak neveztük, amit csináltunk, mégis naponta sikerült találni egy hiányzó elemet, ami okot adott arra, hogy újra betévedjünk a boltba. Így persze mindig landolt valami pluszban a kosarunkban, ami nem volt betervezve. Ez a fájdalmas őszinteség… Minden volt ez, csak tudatos vásárlás nem. A következmény hatalmas lelkifurdalás, hogy rádrohadt a zöldség, idő és pénzveszteség, hiszen mindig többet veszel, mint amire szükséged lenne.

Most biztosan sokan fogjátok a fejeteket, hogy a megoldás nem más, mint listát készíteni.

Vigyázat, mert a lista becsapós lehet, ha nem vagy jól felkészült, vagy nem vagy egy szuper mesterszakács, aki akár két hozzávalóból is fejedelmi étket tud varázsolni. Mi következett a nem megfelelően átgondolt listánkból?  A történelem megismételte önmagát. Mindig volt valami, ami hiányzott az éppen abban a percben kitalált menühöz. Így a körforgás újra indult, jött a bolt és a plusztermékek, amikre semmi szükségünk nem volt.

A megváltást nem más … (kapaszkodjatok).. mint a heti menüterv alapján készült lista hozta. Mielőtt azt mondanád, hogy „ami sok, az sok és biztos nem tudod megmondani, mit esztek egy hétre előre”, azért maradj, olvass tovább, mert hozzászokni igen egyszerű, még egy válogatós ember mellett is kiválóan működik.

A feladat nem más, mint a heti bevásárlás előtt (nálunk ez a szombat) fél órát arra szentelni, hogy megtervezd, mit fogsz főzni. Mi mindig az ebédet tervezzük, ezt visszük magunkkal munkába is. A többi étkezésnél megy a rögtönzés, így ezekhez a nálunk „szokásos”  alapanyagokat listázom.

Természetesen a napok felcserélhetőek, amit hétfőre terveztél, elkészítheted csütörtökön, ez mindig függ attól, hogy mikor mennyi időd van a főzésre. Érdemes már a tervezéskor figyelembe venni a napjaid sűrűségét, egy nehéz nap után érdemes valami könnyű menüvel előállni. A jó tervezés sikerélményt hoz, a sikerélmény pedig motiválni fog arra, hogy megtartsd ezt a jó szokásod.

Amellett, hogy megtervezem, mit főzök, arra is figyelmet fordítok, hogy melyik boltban melyik hozzávalót szerzem be. Céltudatosan tudok a boltokban haladni, figyelve arra, hogy a lehető legkevesebb csomagolással térjek haza, a legjobb minőségű termékekkel, a legkedvezőbb áron. Az érvelésemnek ezzel még nincs vége.

Azzal, hogy egy hétre előre tervezel:

  • Kevesebb az esélye annak, hogy valami a polcodon ragad felhasználatlanul.
  • K itudsz próbálni új recepteket.
  • Csökkentheted a húsfogyasztást
  • Sokkal változatosabban fogsz táplálkozni

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki tűkön ül, kezében egy papírral és ceruzával, startra készen. Ne is húzzuk tovább az időt. Jó tervezést mindenkinek!

Ha pedig szeretnél többet megtudni a tudatos vásárlásról, olvasd el a 12 trükk, amivel Te is Tudatos Vásárló leszel cikkünket.

Dancsó Anikó írása

3 gondolat “Heti listával a tudatos vásárlásért” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s