A vásárlók háromnegyede a csomagolásmentes verzió mellett döntött Angliában

Azért ragadtam ki ezt a hírt ma reggel, mert ez az eset remek példája annak, hogy hogyan teremtenek a vásárlók igényt bizonyos termékek és szolgáltatások iránt. Szerintem mindannyian gondoltunk már arra, hogy mi értelme ennek az egésznek, a szelektív hulladékgyűjtésnek, a Zero Waste-nek és az összes többi ilyen izének, hiszen egyedül nem fogjuk megváltani a világot. Csak azért, mert nem használok műanyag zacskót ahhoz az egy kiló banánhoz, még nem lesz kevesebb szemét a világon… vagy?

Na, de ezt nézd… Ma még egyedül vagy a kis vászonzsákoddal és csatos üvegeddel, holnap már ketten lesztek, holnapután hatan, két hét múlva 200-an, egy év múlva pedig egy akkora üzletlánc, mint a Marks and Spencer is elgondolkozik azon, hogy megszabaduljon a műnyag csomagolástól.

Miután a vásárlók háromnegyede (!) próbálta csökkenteni az általuk használt csomagolás mennyiségét a teszt során, a Marks and Spencer üzletlánc úgy döntött, meghosszabbítja és kiterjeszti az újratöltésre alapuló vásárlási minta tesztelését Angliában.

Az üzletlánc a Southamptonban lévő Hedge End üzletében tesztelte a „Töltsd újra” mozgalom első próbaverzióját, amely 44 csomagolóanyag nélküli terméket kínált a kávétól az édességig.  Ebben a hónapban a teszt kibővül egy második üzlettel Manchester belvárosában.

Egy korábbi felmérés eredményei kimutatták, hogy az újratöltési rendszerek jelenlegi legfőbb akadálya az őket kínáló kiskereskedők megtalálása. Ezt a fogyasztók 38%-a említette, amit egy másik 18% követett azzal, hogy a konténerek és csatos üvegek hordozása egyáltalán nem jó élmény. A kutatásban részt vevők azt is megemlítették, hogy általában a csomagolás nélkül kapható termékek drágábbak.

A Southampton-kísérlet népszerűségének örülve az M&S azt mondta, hogy a 44 „Töltsd újra” termékéből 25 eladása meghaladta a csomagolt alternatívákat. A legkeresettebb termékek közé tartozik a három csokis gabonaféle, a zabkása, a basmati rizs, a tejcsokoládés mazsola, a brazil kávé és a fiorelli tészta.

“A  “Töltsd újra” koncepciónk egy olyan terület, amelyre jelenleg nagyon nagy figyelmet fordítunk. Fontosnak tartjuk, hogy csökkentsük a műanyag csomagolás mennyiségét és támogassuk vásárlóinkat az újrafelhasználás és újrahasznosítás terén”

Paul Willgoss, az M&S élelmiszer-technológiai igazgatója

A “töltsd újra” mintákat eddig elsősorban független kiskereskedők, édesség- és mezőgazdasági üzletek használják, ám a szupermarketek egyre inkább tesztelik őket, hogy csökkentsék az egyszer használatos műanyagok mennyiségét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s