Így vásárolj okosan a Zero Waste jegyében

Pár nappal ezelőtt sokat érveltem Nektek, arról, hogy miért szuper felkészülten intézni a bevásárlást.

Mivel sokan hasznosnak találtátok a tippeket, arra gondoltunk, hogy betekintést engedünk a kulisszák mögé. Elviszlek magammal bevásárolni!

Mielőtt elindulunk a beszerző körútra – természetesen tárolókkal, szűtyőkkel, üvegekkel felszerelkezve – ne feledd el megírni a listád, hiszen ez a tudatosságunk egyik alapköve.

Íme az én heti listám:

  • Hétfő: dinsztelt articsóka, sült édesburgonya, natúr csirkemell
  • Kedd: dióval töltött paprika, krumplipüré
  • Szerda: garnélás spagetti, saláta
  • Csütörtök: vadász szelet, rizs, káposztasaláta
  • Péntek: zöldségfasírt, zeller chips, saláta

Így már tudom, mit szeretnék készíteni, a kérdés már csak az, melyik boltban fogom beszerezni. (A lista példaként szolgál, nem tartalmaz minden összetevőt)

Szerelkezz fel, mielőtt elindulsz

Hálás vagyok Katának, aki ellátott minket az általa készített zsákokkal. Minden bevásárlásnál jelen vannak, ezen kívül viszem az üvegeim és a tárolóim a csomagolásmentes boltba, a henteshez, és persze zsacskóra sem költünk, hiszen erre a célra szuper vászontáskáink vannak.

Indulás!

Az első megálló a csomagolásmentes bolt, ami sajnos nem a mi városunkban van, így nem mindig tudok ide ellátogatni. Ettől függetlenül kialakítottam magamnak egy rendszert, amivel bizonyos dolgokat csak itt szerezek be, így nem növelem a műanyag szemetem. Számomra ez itt a kánaán, bárcsak minden bolt így működne!  Kétségtelenül ez a jövő és bár egyelőre nincs lehetőségem mindent itt beszerezni, tudom, hogy minden lépés számít. Ez egy nagyon fontos mondat, amire emlékeztetned kell magad. Attól, hogy nem tudsz (még) tökéletesen, hulladékmentesen vásárolni, igenis jó úton vagy.

Ahogy megtöltöttem az üvegeim, már futok is át a henteshez a tárolóimmal. Bár a lehetőség adott, hogy a saját dobozkádba kérd a húst vagy a felvágottat, ez még mindig nem elterjedt szokás. Teljesen hozzá vagyok szokva, hogy rengeteg  meglepett szempár követ minket végig. Ki tudja? Talán pont ez fogja őket a kévetkező bevásárlás során motiválni.

Ez után már csak két bolt van hátra, ahol végleg megtelnek majd a zsákok.

Íme a végeredmény! Ahogy a képeken is láthatjátok, így is sikerült műanyagot hazahozni. Minden nap tanulunk és finomítjuk a technikánkat. A legfontosabb, hogy soha ne add fel, ne engedd, hogy elkeserítsen, ha valamit még nem tudsz csomagolás nélkül beszerezni. Mi formáljuk a világot, ehhez pedig idő és kitartás kell. Állj jó példával mások előtt, tervezz és szánj időt a megfontolt bevásárlásra.

Dancsó Anikó

Egy gondolat “Így vásárolj okosan a Zero Waste jegyében” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s