Geo, a környezettudatos kiskamasz mesekönyvben tanítja a környezettudatosságot

2017 karácsonyára kerestem gyermekem számára környezetvédelmi témában mesekönyvet. Ekkor jöttem rá, hogy szeretnék egy saját könyvet, hiszen mondanivalóm van a következő generációk és családjaik számára.

Kétgyermekes családanyaként úgy érzem, kötelességem tenni azért, hogy egészséges, tiszta, ökológiailag sokszínű világban élhessék le gyermekeim az életüket. Ökologiai gazdálkodás szakirányon végzett kertészmérnök vagyok, így a mezőgazdaság fenntartható változatát az egyetemen megtanulhattam. Megfogalmazódott bennem a kérdés, miért nem gondolkodik az ember az élet minden területén, minden egyes lépés megtétele előtt arról, hogy az adott cselekedete mit eredményez, hogy lehetne az fenntartható?

Építhetünk, vásárolhatunk, utazhatunk, szemetelhetünk, műanyagot gyárthatunk, levegőt, vizet, talajt szennyezhetünk, növény-és állatfajokat pusztíthatunk bűntetlenül? A fogyasztói társadalom ezt mondja nekünk. Pazarolj, birtokolj, ne érdekeljen a körülötted élő világ, hiszen a luxustól leszel boldog. De lassan-lassan rájövünk mi emberek, ez egy téves út.

A könyv megírása, megrajzolása egy éves munkám volt, majd 2018. decemberében adtam ki a könyvet magánkiadásban. Ez alatt az idő alatt egyre biztosabb lettem abban, hogy amit leírok Geo történetében, az hasznos és hiánypótló. A természet ismerete és folyamatos megfigyelése kellene, hogy legyen a gyerekkor alapja. Az egészséges test és lélek tápláléka.
Geo, azaz Gerendás Olivér amikor csak teheti, a természetet járja, csodálja annak változatosságát. Biciklizik, fát ültet, biogazdálkodást folytat, komposztál, kiáll az állatok védelméért – fogvatartásuk ellen. Bemutatja az autonóm házukat, egyszerű és zero waste életmódjukat. Elmeséli, hogy csomagolásmentes boltba és termelői piacra jár vásárolni a család. Életüket közösséghez tartozva élik, használati tárgyakat, ruhákat csereberélnek, a felmerülő problémákat együtt oldják meg.

A könyvet én magam illusztráltam egy rajztanfolyam elvégzése után, egyszerű, de igényes képeket alkotva.

Véleményem szerint akkor tudunk rálépni a környezettudatosság útjára, hogyha meghalljuk a természet hangját és a fogyasztói társadalom agresszív hatásait eltoljuk magunktól.

A zero waste vagy magyarul hulladékmentes életmód elterjesztése, a természet védelme és persze az emberi kapcsolatrendszerek újraszervezése korunk feladata.
Geo történetében a pozitív irányokra helyezve a hangsúlyt tárgyalom ezeket a gyermekek nyelvén.

Könyvem ezer példánya kevesebb, mint egy év alatt nagy örömömre elfogyott, így 2019. decemberében újabb ezer példányt változatlanul utánnyomtattam. A mesekönyv értékesítéséhez együttműködő új partnereket továbbra is keresek.

A mesekönyv belapozóját itt találjátok, további információ pedig a Geo, a környezettudatos kiskamasz” facebook oldalon.

A könyvet megvásárolhatjátok többek között:

A boltok teljes listáját megtalálod a Geo facebook oldalán.

Zakarné Varjas Kata írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s