A fiú, aki mások szemetét is kukába dobja

Egyszer egy rendezvényen dolgoztunk egy barátommal. Mikor sétáltunk hazafelé, kérdezte, hogy mi a fenével van úgy kitömve a hátizsákom. Nem szóltam semmit, csak széthúztam a cipzárt. Összepréselt fél literes műanyag flakonok tucatjai bújtak elő. A helyszínen ugyanis nem volt lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, ami engem nagyon zavart, ezért az esemény végén összegyűjtöttem a palackokat az asztalról és elvittem a legközelebbi gyűjtőszigetre. Azóta már tudom, hogy ilyen esetekben, ha van lehetőségünk, akár jelezhetjük a szervezőknek, hogy érdemes lehet erre is figyelni.

Szerencsére egyre többen törekszünk a környezettudatos életmódra – ami valljuk be – nem egyszerű kihívás. Sok éve próbálkozom én is egyre inkább fejlődni és mindig nagyon örülök, amikor valami új dolgot tudok a hétköznapjaim részévé tenni. A következőkben néhány ötletet szeretnék adni, amit már sikerült beépíteni a napi rutinba.

Nejlon zacskó helyett mosható zsák

Vannak, akik maguknak varrják, de pár forintért meg lehet venni, egyre gyakoribb és ha vigyázunk rá, sosem szakad el. Ha valamiért mégis idegenkedsz tőle (még), nyugodtan visszaviheted magaddal a boltba a már egyszer használtat. Senki nem mondta, hogy egy zacsiba kétszer nem tehetsz almát. Ha pedig az a gond, hogy arra ragasztják a matricát, kérd, hogy ne tegyék. Én régen mindig a kosárra tettem, vagy csak az ujjamra.

Ételes doboz és saját evőeszköz betárazva

Volt idő, amikor gyakran ebédeltem plázákban, persze mindig bűntudattal, az egyszer használatos műanyag étkészletek miatt. Könnyű belesimulni a helyzetbe, mivel ott mindenki ezt csinálja, a szokás hozzátartozik a helyhez, szinte azt hihetjük, nem is szennyező (jó kifogás sose rossz). Könnyen megúszhatod az említett bűntudatot, ha otthonról viszel magaddal cuccot. Előfordulhat, hogy azt érzed majd, valaki furcsán néz Rád, de könnyen lehet, hogy csak díjazza az ötletet és legközelebb ő is így csinálja.

Szívószál? Kösz, nem! 

Szintén azt gondolhatjuk, a gyorséttermek elengedhetetlen kelléke az üdítőkön a műanyag tető és a szívószál. Nem tudom, ki hogy van vele, de én itthon sosem teszek semmit a poharakra, akkor miért tennék, ha házon kívül vagyok? Nyugodtan mondd a rendelésnél, hogy semmilyen felesleges extra szemetet nem kérsz (persze mindig csak udvariasan).

Öko lábnyom mínusz

Azt hiszem, ez volt az első év, amikor újévi fogadalmat tettem és eddig be is tartottam, szóval meg is veregetem gyorsan a vállam. Fogadtam, hogy minden nap felveszek legalább egy eldobott szemetet az utcán vagy a parkban és szelektív kukába dobom. Néha megtörténik, hogy egy-egy nap kimarad, de mindig kamatostól behozom a lemaradást.

Ez persze csak néhány dolog, ami kis odafigyeléssel könnyen természetes szokássá válhat.

Tudom, nem egyszerű az életünk átalakítása, de a jó érzés, amikor nem termeltünk feleslegesen szemetet, mindenért kárpótol majd.

Halász Gergő írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s