Hat zero waste szokás, ami segít a járvány átvészelésében

Mióta feje tetejére fordította a világot a koronavírus, kicsit áthelyeződtek a hangsúlyok. Sokan, akik eddig igyekeztek odafigyelni a zero waste/környezettudatos életmódra, most inkább kompromisszumokat kötnek – és vannak is dolgok, amiben muszáj, hiszen első az egészség! Számomra viszont ez az időszak azt is megmutatta, hogy mennyire hasznos, hogy hulladékmentesen, minimalistán vezetem az életemet. Mik azok a szokások, döntések, amelyek a karantén átvészelését és a bolygónkat is egyaránt segítik? Nézzünk meg néhányat:

Abból gazdálkodni, ami van

A csapból is ez folyik: a leghatékonyabb módja, hogy a vírust megfékezzük, az, ha mindenki szépen otthon marad. Így a boltba járást is jó minimalizálni – különösen, ha extra stresszt jelent neked a bolt: vajon mikor tüsszent rád valaki, elárasztva koronával? A legegyszerűbb módja, hogy a közértet elkerüld, az, ha az otthon fellelhető alapanyagokból oldod meg a főzést. Így nemcsak a fertőzésveszélyt csökkented, de az ételhulladék mennyiségét is, hiszen minden egyes maradék zöldség, felbontott tasak megtalálja a helyét egy fogásban.

…és ha már itt tartunk: főzés!

Még ha nem is szoktál főzni, ebben az időszakban visszatalálhatsz a konyhatündér énedhez. Nincs nyitva a sarki kínai, annyi a rendelés, hogy mire kiszállítják a vacsidat, lemegy a nap és persze a munkahelyi kantin/sulimenza sem opció… Maradnak a saját készítésű fogások. Persze nem kell mindjárt Jamie Oliverré válnod. Rengeteg olyan fogás van, ami villámgyorsan elkészíthető és elronthatatlan (bár tehetségek persze mindenhol akadnak). Nézz körül a szezonális receptek között is – ezekben van a legtöbb vitamin, s ez most fontosabb, mint valaha.

Ha többet szeretnél olvasni a menütervezésről és az okos vásárlásról, nézz rá a Heti listával a tudatos vásárlásért cikkünkre.

Egy csajos téma: intimkehely

A férfi olvasóktól elnézést kérek, de ez akkora könnyebbség, hogy nem maradhatott le a listáról. Nem kell betétekért és tamponokért harcolni a Sparban, nem kell még egy bevásárlást beiktatni… És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyire higiénikus, kényelmes és könnyen használható menstruációs eszköz a kehely. Ezek az otthonülős hetek (hónapok?) pont alkalmasak arra, hogy megszokd a használatát, s odakint már magabiztosan járj vele.

Házi készítésű szerek

Ha otthonosan mozogsz a zero waste világában, biztos van pár végtelenül egyszerű, bombabiztos recepted a bolti vegyszerek kiváltására. Kifogyott a mosogatószer? Semmi gond, egy evőkanál mosószóda és némi víz megoldja a helyzetet. Elfogyott az öblítő? Jó lesz a citromsav! Ráadásul ezek mind megrendelhetőek az interneten, összehasonlíthatatlanul olcsóbbak a bolti társaiknál és nagyon sokáig kitartanak. Természetesen senkit sem bátorítok arra, hogy félvállról vegye a fertőtlenítést. Ha például nem vagy benne száz százalékosan biztos, hogy az általad használt tisztítószer-keverék valóban fertőtlenít, akkor inkább menj most biztosra, s használd a boltit. De van néhány olyan zero waste alternatíva, amely hatásossága tudományosan bizonyított. Ilyen például a teafaolaj. FONTOS viszont, hogy ne hígítsd fel nagyon, azzal csak az antibiotikumnak ellenálló kórokozók terjedését fokozod! Használd egyenesen a rongyodra csepegtetve!

Ezekről bővebben az Otthoni fertőtlenítés természetesen cikkünkben olvashatsz.

Pénztárcakímélő megoldások

Ez az időszak az otthonmaradás mellett sokunknak az anyagiak bizonytalanságáról is szól. Munkahelyek százai-ezrei húzzák le a rolót bizonytalan időre. Lehet, hogy Te is rettegve nézed a híreket, hogy mikor hozzák meg azt a rendeletet, ami miatt bezár a Te munkahelyed is. Sajnos e felett egyikünknek sincs kontrollja. Amit viszont már most megtehetsz, az az, ha végiggondolod, hogy hogyan tudsz pénzt megtakarítani a későbbiekben. Fentebb már említettük, hogy sokszor a házi praktikák olcsóbbak a bolti vegyszereknél. De nem ez az egyetlen zero waste szokás, ami kíméli a pénztárcádat. Csak hogy néhányat említsünk: számtalan holmi, amit kidobásra ítélnél, még javítható.  A ruhatár fenntarthatóvá és olcsóvá válik, ha használt ruhákkal töltöd fel (akár turkálóból, akár barátokkal vagy Facebook csoportokban csereberélve). Gazdaságosan és csomagolásmentesen tudsz idényzöldségeket vásárolni a piacon. És a lista végtelenül folytatható.

Testi-lelki minimalizmus

Ha már hosszabb ideje törekszel a hulladékmentes életmódra, már biztosan elengedtél rengeteg olyan szokást, ami nem szolgálta a boldogságodat. Ha viszont még csak az út elején jársz, akkor most jött el az ideje egy kis önmegfigyelésnek. Mik azok a tevékenységek, amelyek tényleg hiányoznak? Tényleg szükséged van az összes tárgyra, amit megvásárolsz? Kik azok az emberek, akik szívből hiányoznak? Ez az időszak tökéletes a prioritásaid újragondolásának.

Kétségtelen, hogy nehéz időszak vár ránk, most, a járvány alatt és utána is. Nagyon fontos, hogy koncentráljunk a most felmerülő problémák megoldására. De ne felejtsük el, hogy a koronavírus, bármennyire is súlyos, eltörpül a klímaváltozás fenyegetése mellett. S talán ebben az időszakban sokunknak sikerül (még egy) lépést tenni egy bolygóbarátabb életmód felé.

Pesthy Orsolya írása

Egy gondolat “Hat zero waste szokás, ami segít a járvány átvészelésében” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s