Négy ok, amiért nem vagy környezettudatos

Azt hiszem, mindannyiunknak vannak olyan ismerősei, vagy ha nekünk nem is, az ismerőseinknek már vannak olyan ismerősei, akik – bár érdeklődnek a környezettudatos élet iránt -, mégsem igazán tesznek lépéseket az ügy érdekében. Be kell vallanom, régebben én is – részben – kutyaütő voltam, mert bár mindig foglalkoztatott a téma és igyekeztem fejlődni, azért lehettem volna sokkal körültekintőbb is, valamiért mégsem tettem. Az esetleges okokon gondolkodtam és arra jutottam, most megpróbálok néhány sztereotípiát lerombolni.

Én egyedül nem számítok!  

Talán a legtöbben láttuk már azt a képet, ahol ez az állítás úgy folytatódik, hogy: …mondta 7,5 milliárd ember. Előfordulhat, hogy nem fogod tudni egymagad megállítani a globális felmelegedést, de megígérem, hogy én csatlakozom Hozzád és ketten máris kettővel többen leszünk, mintha csak ülnénk és másokra várnánk. Azt gondolom, célszerű mindenkinek a tőle telhető legjobbat adnia és akkor máris előrébb vagyunk, még ha csak egy kicsivel is.

Drága

Újra és újra elvinni magunkkal a boltba ugyanazt a bevásárlótáskát és nem minden alkalommal a pénztárnál venni, szerintem nem egy nagy kiadás. Sőt, akárhogy is számolom, ezzel csak spórolunk. Oké, aláírom, hogy vannak mindenféle borsos áron kapható környezetbarát holmik, na de nem kérte senki, hogy éljünk egyik napról a másikra teljesen hulladék nélkül. Egyébként célszerű lehet szétnézni több helyen és szinte biztos vagyok benne, hogy olcsóbban is megtaláljuk ugyanazokat a cuccokat.

Macerás

Hááát… megfogtál… egy nagyon kicsit talán több odafigyelést igényel, de őszintén mondom, hogy napi néhány perc ráfordítással egész szép eredményeket tudsz elérni. Például, ha nem eszel meg valamit és nyilván elteszed „holnapra is marad” alapon – hiszen az ételt ugye nem pocsékoljuk – ne használj folpack-ot vagy alufóliát, hogy lefedd vele a tányért. Tedd inkább át az egész hóbelebancot egy zárható ételes edénybe és úgy a hűtőbe. Talán eggyel több lesz a mosatlan, de ugye milyen jó, hogy nem termeltél felesleges szemetet egyetlen használat miatt?

Hülyének fognak nézni

És? Szerintem az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy példát mutatunk. Biztos Veled is előfordult már, hogy valakit kicsit megbámultál az utcán, mert csinált valamit, de nem arra gondoltál, hogy de rossz, hanem, hogy de jó. A legújabb, amit én változtattam, hogy ha hentesnél járok (nem eszem húst, de nem csak magamnak vásárolok), viszek nagyon vékony elmosható műanyag dobozt a kisebb dolgoknak, ezért azoknál nem kell nejlon zacsit használni. Így persze eszembe kell jusson, mielőtt megyek a boltba, hogy bedobjam a felszerelést, de valljuk be, nem egy nagy meló. Ja, és nem mérik bele a hús súlyába, nyugodtan kérd meg, hogy nullázzák a mérleget az üres tárolóval. Tényleg… nem fogják leharapni a fejed.

Remélem sikerült eloszlatnom néhány tévhitet a dolgok bonyolultságával kapcsolatban és holnap már nem fogsz ezektől tartani. Vagy ha Te eddig is így éltél, akkor továbbadod az infót az ismerőseidnek. Vagy az ismerőseid az ő ismerőseiknek. Nem kell tökéletesen csinálni semmit, de legalább próbáljunk meg a tőlünk telhető legjobbra törekedni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s