Így lettem Zöldebb

Dancsó Anikó írása a kezdetekről.

Mindenki másként csinálja, mindenki másként indult el ezen az úton. Van, aki magától tudatosan, vagy éppen egy személy inspirálta. Bárhogy is legyen, bárhol is tarts most egyet ne felejts, jó, hogy itt vagy, jó hogy érdekel a Föld, az egészsséged, a gyermekeid jövője.
Abban a látszatvilágban élünk, ahol az tárul a szemünk elé, hogy csak akkor vagy igazán jó környezettudatos állampolgár, ha mindent (is) tökéletesen csinálsz.
Soha nem veszel semmit műanyagcsomagolásban, csak termelőtől vásárolsz, te vagy a szelektálás mestere, mindent újra tudsz hasznosítani, húst sem eszel soha többé, és a gyermekeid is csak mosi pelust hordanak, és mindent így elsőre sikerült egy csapásra átalakítanod.
Emellett rengeteg időd marad még magadra, a rendre, a csendre, a szeretetre és egy harmónikus belső létre, természetesen minden önostorozás nélkül. Pedig ez koránt sem ilyen egyszerű.

Környezettudatosnak, vagy csak akár tudatosnak lenni egyáltalán nem egyszerű feladat.
Új szokásokat kell kialakítanod, időt kell olyan dolgokra szakítanod, amiken eddig időt spóroltál. Mindenki kezdte valahol, és ha TE most pont ott tartasz, hogy szeretnél zöldebb nyomot hagyni a világban, szeretnél valamit visszaadni a csodás természetnek, akkor nagyon jó helyen jársz.
Ne engedd be azokat a kritikákat, amik azt az érzetet keltik benned, hogy nem vagy elég jó, vagy hogy azokkal a lépésekkel, amiket eddig megtettél szinte semmit sem értél el. Hiszen minden lépés számít, ez az egyetlen, amit magaddal kell vinned a változás útjára. Képzeld csak el, ha mind a 7 milliárd ember nagyobb figyelmet fordítana a környezetére, mekkora eredményeket érhetnénk el?!

Pontosan emlékszem, hogy nálunk, hogy kezdődött. Az inspirációt Kata barátnőm hozta, és mindig hálás leszek neki, hogy soha nem erőltetett, csak mesélt, és odafigyelt. Így ajándékozott meg bennünket 1-1 bambusz fogkefével. Mesélt a tapasztalatáról, mesélt arról, hogy lecserélte a sampont szilárd változatra, és, hogy már egy ideje csak szappant használ a család tusfürdő helyett.
Érdeklődéssel hallgattam, ugyanakkor kizárt dolognak tartottam, hogy valaha is szilárd sampont fogok használni a hajamra. Itt jegyzem meg, hogy mindig is
problémás volt, hullott, kevés, vékonyszálú. Ezért is használtam egy hiperszuper sampont, ami serkentette a hajnövekedést stb-stb. Tény és való, hogy a sampon segített, de most másfél év távlatában tudom, hogy máshogy is elérhető ez az eredmény.
Kata tovább mesélt a tapaszatalatairól, és annyira szuper volt, hogy az egyik közös rendelés alkamával én is beszereztem magamnak a szilárd sampont. 🙂

Az origi gyógynövényes és málnás samponjaival kezdtem. Az első zsíros, korpás hajra való, a második pedig normálra. Hatalmas izgalommal
vártam a csomagot, ráadásul egész Németországig kellett utaznia. Akaratlanul is környezetbarát utat tett meg, ugyanis minden úgy alakult, hogy kedves közös barátaink épp ide tartottak így el is hozták nekünk. Megérkezett!! Én pedig hatalmas elvárásokkal bontottam ki az igazán ízléses dobozkát. Azonnal rohantam a zuhany alá és már is indult a tesztelés mégpedig a gyógynövényes samponnal, az amúgy is zsírosodó hajamon. A szappant párszor átdörzsöltem és voilá hatalmas habtenger keletkezett a fejem búbján.
Hihetetlen volt, egyáltalán nem erre számítottam, sokkal inkább arra, hogy majd ragadni fog, alig fog hab keletkezni. Jött az öblítés, ahol minden úgy történt ahogyan kellett, egyszerűen, gyorsan kitudtam öblíteni teljesen problémamentesen. Szárítást kévetően a hajam tökéletes volt, és egyáltalán nem zsírosodott gyorsan. Ezen felül még egy próbát ki kellett állnia, az pedig a korpa. Egy ideje küzdöttünk vele a családban, és igen a múltidő helyes, mert ezt a
problémát is teljesen megoldotta. Arról nem is beszélve, hogy ketten 4 hónapon keresztül használtunk egy sampont.
Málnás normál hajra, szintén tesztelésre került csodás illata van, úgyan úgy könnyen kezelhető és az unokahúgom, aki kinem állhatja a hajmosást, a kis málnás
koronggal, ami nem csípte a szemét, nem gubancolta a hosszú haját teljesen elviselhetővé vált számára.
Az én személyes kedvencem viszont a gyógynövényes változatra esett.

A kiváncsiságtól vezérelve kiprobáltam SANTE szilárd samponját is, bár még csak két hajmosáson vagyok túl, eddig minden elvárásomnak eleget tett.

Összefoglalva a hajam nem hullik, nem zsírosodik gyorsan, egészséges, fényes.
Tehát ugyan azt értem el a fent említett termékekkel, mint egy műanyagcsomagolásba rejtett, drágább kemikáliákkal teli samponnal, és amióta pedig belülről táplálom a szervezetem, azóta még egészségesebb a hajam is.

Jut eszembe még egy fontos szempont: a folyékony sampont sokszor túl bőkezűen alkalmaztuk, ez a szilárd változattal nem tud előfordulni.
Így indult hát a zöldülésünk, és nem is sejtettük, hogy ez még csak a kezdet….

Dancsó Anikó írása

Anikó zero waste kalandjának második részét itt olvashatod.

Miért érdemes szilárd sampont választanod:

  • Tovább elegendő, mint tubusos társai (nincs lehetőséged arra, hogy meglóduljon a kezed és egy csomót kiönts belőle).
  • Nem tartalmaznak mesterséges szín- és illatanyagot, pálmaolaj, SLS, parabén- és tartósítómentesek.
  • Ha szilárd sampont vásárolsz, akkor nem kerül a szelektívbe/szemétbe műanyag flakon, amit jó esetben újra hasznosítanak, rossz esetben pedig növelik a szemétdomb nagyságát..
  • Tudod a pénzed szavazat, válassz magyar gyártót és vásárold tőlük a terméket. (Origi és a Fleur de lin termékeknek magyar a gyártója és forgalmazója is)

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal és kövess Facebookon és Instagrammon, hasznos hétköznapi öko tippekért, jó inspirálódást kívánok! 💚

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s