Szivacs a kertből, avagy a luffatök termesztése

Cernák Róbert luffatök vetési és aratási tapasztalatait olvashatjátok ebben a bejegyzésben, hasznos tanácsokat találhattok, ha saját luffatököt szeretnétek termeszteni.

A szokásos sárgarépa, cékla, bab, retek… stb. mellet valami különlegesebbel is próbálkozhatunk a keretünk egy igen napos szegletén. Ez a növény nem más, mint a luffatök.

Felhasználás szempontjából igen sokoldalú növény, hiszen használható mosdó vagy akár mosogatószivacsnak is. Vannak, aki virágkötészeti alapanyagként hasznosítják.

Termesztés szempontjából nem annyira bonyolult növény, mint amilyen változatosan hasznosítható.

Be kell valljam, nem a tavalyi év volt az első, hogy luffatök termesztésével próbálkoztam. Igaz az első évi tevékenységem nem igazán volt tudatos, mármint a termesztéstechnológiát illeti. Beszereztem a vetőmagokat az internetről, mivel sajnos a nagy üzletláncokban, kertészetekben, de még a gazdaboltokban is igen nehézkesen megvásárolható. Valahogy hiányzik a vetőmagkínálatból.

Szóval beszereztem a magokat és az egyik magaságyás szabadon maradt részére elvetettem két- három fészeknyit. Arra azért figyeltem, hogy legyen támaszték a kikelő növényeknek. Jelen esetben a kerítés tűnt erre a leg alkalmasabbnak. És vártam, hogy kikeljenek… és vártam … és vártam, majd ahogy teltek a hetek egyre inkább biztosabb voltam benne hogy ebből a projektből már nem lesz semmi. Aztán jó pár hét elteltével kikelt két növény. Szépen felfutott a kerítésre virágzott is és hát augusztus végére meg is jelent rajta egy termés, nem nagy, de legalább a saját termés. Szárítás, pucolás után sajnos nem túl nagy szivacs maradt. Kijelenthetjük ez a projekt nem sikerült.

Tavaly már felkészültebben vártam a tavaszt, vagyis inkább a tél végét. Tavaly már palánták neveléséve próbálkoztam. Február közepén pontosabban február 13-án vetettem el tizenöt cserépnyi magot. Cserepenként 3-3 magot. A magok zavartalan csírázáshoz 20 °C feletti hőmérséklet szükséges ezért érdemes őket olyan ablakpárkányra helyezni, ami alatt van, mondjuk egy fűtőtest. Természetesen ne feledkezzünk meg a rendszerem locsolásról sem, ne hagyjuk kiszáradni a cserepeket. Én leginkább egy egyszerű spricnis flakonnal szoktam permetezni a földjüket, de az is jó megoldás, ha alulról öntözzük a cserepeket. Arra azért figyeljünk, hogy ne álljanak vízben, különben könnyen berohadhatnak a magok. Ha mind ezzel megvagyunk, akkor már csak várnunk kell, néhány napon belül megjelennek a sziklevelek. Kevésbé szerencsés esetben 2-3 hétig is várni kell. Na nálam az utóbbi helyzet állt fenn, volt olyan mag ami csak hetek múlva kelt ki.

2020. március

A kikelt palántákat továbbra is tartsuk 20 °C körüli, vagy melegebb helyen, ahol sok fény éri, a földjük pedig legyen mindig kicsit nedves.

Májusban, amikor már biztos nem várható fagy, 4-5 napon keresztül szoktassuk a külső környezethez a palántákat, minden nap egy kicsit több időre tegyük ki a növényeket a szabadba. Először félárnyékba majd egyre naposabb helyre tegyük a növényeket, majd ültessük ki őket. Tavaly én május 4-én ültettem ki őket. Egy felszámolt szőlősor helyére. A szőlőkordonra drótkerítés feszítettem ki és erre futattam fel a növényeket.

2020. május

A kiültetett palántákat rendszeresen öntözzük, mivel fejlődésük első felében igen nagy a vízigényük. Száraz körülmények között igen lassan jutnak el a virágzásig, a késői virágzás pedig a termésérés biztonságát rontja, ezért én naponta öntöztem a növényeket.

A luffatök jól alkalmazkodott a nagy és párás meleghez, sőt virágzás és terméskötés időszakában a magas hőmérséklet kifejezetten előnyös számára. Sajnos ez a tavalyi nyáron nem volt mindig biztosított elég hideg nyár volt. Sőt májusban többször volt hajnalban enyhe fagy. Ilyenkor egy agyagcseréppel lefedve a kiültetett növényt könnyen megvédhetjük az elfagyástól. Sajnos erre is szükség volt.

A luffatök a fény erősségének növekedésére pozitívan reagál ezért érdemes a legnaposabb részre ültetni. Kisebb árnyékot még elvisel, de tartós fényszegénység hatására a virágok fejlődése abbamarad és terméskötés elmarad. Virágzás és terméskötés idején igényli a legtöbb fényt. Ezt a fejlődési szakaszt a tartósan borús idő jelentősen meghosszabbíthatja, különösen akkor, ha alacsony hőmérséklettel párosul.

2020. július

2020. augusztus

A növény viszonylag jól tűri az alacsony hőmérsékletet, ősszel 7-10 °C körül is még szépen fejlődnek a termései. Fagyra érzékenysége miatt, 0 °C alatt nemcsak a levelek, hanem a termések is fagykárt szenvednek.

Ápolási munkaigénye a nyár folyamán a kapálás. Néhány kapálással tartsuk gyommentesen és porhanyósan, lazán a talajfelszínt.

Speciális betegsége, illetve kártevője nincs így különösebb növényvédelmi munkát nem igényel. Nálam a nyár folyamán jelentek meg tetvek a virágokon, de a fertőzött virágok, levelek eltávolításával kordában tarthatók. 

2020. november

A tökök őszre érnek be. Az éretlen tök héja zöld színű, az éretté sárgás-barna és száraz, ekkor kell őket szüretelni, még az első fagyok beállta előtt. A kocsánnyal együtt vágjuk le a termést, majd egy jól szellőző helyen, lehetőleg felfüggesztve 1-2 napig hagyd még száradni.


Szivacs készítésére csak az érett termés alkalmas. Ahhoz, hogy szivacsot tudj belőle készíteni, el kell távolítani a külső héjat. Ez alatt található az a rostos rész, ami majd szivacsként fog funkcionálni. A héj eltávolítása egyszerű: levágunk a tök alsó részéből egy kis darabot, kiütögetjük a tökben lévő magokat. Ezeket tegyük el jövő évi vetőmagnak. Egy ollóval vagy késsel benyúlunk a héj és a szivacsos rész közé és hosszanti irányba felvágjuk, majd kézzel könnyedén lehámozzuk a héjat. Végül egy olló segítségével tetszőleges méretűre vágjuk. Arra azért figyeljünk, ha mosogatásra szeretnénk használni, nagyobb darabokat vágjunk, mert víz hatására összeesik és kisebb lesz. Nehezebb vele mosogatni.

Az érett termésből kirázott fekete színű magok 2-3 évig megőrzik csírázóképességüket, így alkalmasak következő évben vetőmagnak.

Mi mosogatásra használjuk a megtermelt tököket. Azt azonban be kell vallanom, hogy napi rendszeres mosogatás során a szivacs szerkezetéből adódóan megnő a mosogatószer fogyasztás. Ott lehet a szivacstök jó alternatíva, ahol van mosogatógép és a mosogatás nagy részét azzal végezzük. Egyéb felhasználási területeit még nem próbáltuk ki.

Az viszont biztos, hogy idén is nevelünk palántát és termesztünk luffatököt.

Próbálkozzatok vele ti is bátran, akár helyrevetéssel akár palántaneveléssel. A szezon végén pedig kíváncsian várom az eredményeket.

Cernák Róbert

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal és kövess Facebookon és Instagrammon, hasznos hétköznapi öko tippekért, jó inspirálódást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s