A Zero Waste Mozgalomról

A Zero Waste kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék, ami nyilván egy másik extrém, a mostani szeméthelyzet ellentéte. Egy olyan logikai megközelítést hirdet, amely az újrahasznosításnál is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. Ennek az az alapja, hogy a termékeket eredetileg is örök életűnek, azaz újrafelhasználhatónak gyártják. A Zero Waste mozgalom célja tehát az, hogy a hulladéktermelés helyett újrahasznosítható termékeket használjunk, szemben az egyszerhasználatos termékekkel, ami kb a jelenlegi műanyagtermelés 40%-át teszi ki.

Bea Johnson, a Zero Waste nagyasszonya és a Zero Waste Home blog és könyv szerzője ebben a videóban elmagyarázza, hogyan termel jelenleg csupán egy befőttesüvegnyi szemetet egy év alatt.

A Zero Waste alapelvei (ebben a sorrendben):

  • Elutasítás (Refuse)
  • A fogyasztás csökkentése (Reduce)
  • Újrafelhasználhatóság (Reuse)
  • Újrahasznosítás (Recycle)
  • Komposztálás (Rot)
  • Megjavítás (Repair)

Elutasítás – Utasítsd vissza, amire nincs szükséged. Szívószál, műanyag szatyor, ruha, cipő és bármi más, amire nincs feltétlenül szükséged.

Csökkentsd a fogyasztást – tarts leltárt a dolgaidból, nézd meg, mit hányszor használsz egy héten, hónapban vagy évben. Add tovább, amit már nem használsz és csak azt vedd meg újra, amire elengedhetetlenül szökséged van.

Használd fel újra – legyél kreatív és használd fel újra akár az egyszerhasználatos dolgokat is. A műanyag doboznak könnyen találhatsz tároló funkciót, vagy éppen a lekvárosüveget is használhatod gabonefélék tárolására.

Hasznosítsd újra – a termék élete végén, győződj meg róla, hogy melyik kukába kell azt dobni. Amennyiben a termék/csomagolás újrafelhasználható, mindenképpen hasznosítsd újra. A jelenleg kidobott termékek 60%-a rossz kukába kerül és újrahasznosítás helyett környezetszennyezővé válik.

Komposztálj – az organikus hulladék, mint gyümölcshéj és zöldségmaradvány nagy része komposztálható.

Megjavítás – Ha elromlott, ne dobd ki azonnal, hanem próbáld megjavítani, átalakítani, újrahasznosítani.